TACK KÄRA MEDLEMMAR OCH KOLLEGOR!

Snart är 2020 till ända och vi på OFF vill passa på att tacka er, våra medlemmar, för det stöd, förtroende och engagemang ni visat oss.

Ett prövningens år har det sannerligen varit. Mångas liv har skakats om rejält; mentalt, ekonomiskt, yrkesmässigt, privat. Rädsla och sjukdom finns omkring oss hela tiden. Död och sorg har drabbat många. Andra kämpar med att få ihop livspusslet med hemarbete, vab och ekonomi. Mycket är ovisst och snart har vi levt med Corona i ett år. 

Vi jobbar på för att fortsätta påverka samhällets stödsystem och trygghetssystem så att de prövas och justeras för att fånga upp fler. Frilansande kulturskapares arbetsvillkor har synliggjorts och organisationer som OFF är löpande med och påverkar där beslut tas. Det ska bli spännande att se hur 2020 kommer visa sig i filmer om några år. Berätta gärna för oss vad ni jobbar med och hur ni skulle vilja ta del av varandras arbetsprocesser kommande år.

OFF-styrelsen har arbetat intensivt under 2020 med att bevaka era rättigheter och möjligheter till att falla så mjukt som möjligt och få stöd för kommande arbete och projekt. Vi har påverkat Konstnärsnämnden, Filminstitutet och Kulturdepartementet så att fler kan söka de stöd som erbjuds. Filmare omfattas av hyreslättnader och de som driver sin verksamhet som aktiebolag kan ansöka om korttidspermittering hos Tillväxtverket. 

Om några är vana vid att ställa om och pröva nya vägar så är det Oberoende Filmare! Men det är tufft att stå ensam i svåra tider. Vi uppmanar er därför att låta oss veta när saker inte funkar. Vi är i kontinuerlig dialog med KLYS, Kulturdepartementet, Filminstitutet, Konstnärsnämnden, regioner och produktionscentrum.

Mejla gärna dina erfarenheter eller tankar till kansliet@off.se så tar vi med det i vårt påverkansarbete. Använd styrkan som finns i vårt slutna medlemsforum OFF-listan på Facebook. Stötta och inspirera varandra. Det kommer vi långt med.
Det finns också många positiva taggar att följa, till exempel #klaracorona, #zoomdanceparty och #lockdownart som lättar upp flödet i sociala media och skapar en motvikt till dystra nyhetsflashar.

Kanske har ni fler tips?

Vi önskar er hoppfulla helger och välförtjänt återhämtning kommande veckor.
På återhörande i januari.