TACK KÄRA MEDLEMMAR OCH KOLLEGOR!

Snart är 2020 till ända och vi på OFF vill passa på att tacka er, våra medlemmar, för det stöd, förtroende och engagemang ni visat oss.

Ett prövningens år har det sannerligen varit. Mångas liv har skakats om rejält; mentalt, ekonomiskt, yrkesmässigt, privat. Rädsla och sjukdom finns omkring oss hela tiden. Död och sorg har drabbat många. Andra kämpar med att få ihop livspusslet med hemarbete, vab och ekonomi. Mycket är ovisst och snart har vi levt med Corona i ett år. 

Vi jobbar på för att fortsätta påverka samhällets stödsystem och trygghetssystem så att de prövas och justeras för att fånga upp fler. Frilansande kulturskapares arbetsvillkor har synliggjorts och organisationer som OFF är löpande med och påverkar där beslut tas. Det ska bli spännande att se hur 2020 kommer visa sig i filmer om några år. Berätta gärna för oss vad ni jobbar med och hur ni skulle vilja ta del av varandras arbetsprocesser kommande år.

OFF-styrelsen har arbetat intensivt under 2020 med att bevaka era rättigheter och möjligheter till att falla så mjukt som möjligt och få stöd för kommande arbete och projekt. Vi har påverkat Konstnärsnämnden, Filminstitutet och Kulturdepartementet så att fler kan söka de stöd som erbjuds. Filmare omfattas av hyreslättnader och de som driver sin verksamhet som aktiebolag kan ansöka om korttidspermittering hos Tillväxtverket. 

Om några är vana vid att ställa om och pröva nya vägar så är det Oberoende Filmare! Men det är tufft att stå ensam i svåra tider. Vi uppmanar er därför att låta oss veta när saker inte funkar. Vi är i kontinuerlig dialog med KLYS, Kulturdepartementet, Filminstitutet, Konstnärsnämnden, regioner och produktionscentrum.

Mejla gärna dina erfarenheter eller tankar till kansliet@off.se så tar vi med det i vårt påverkansarbete. Använd styrkan som finns i vårt slutna medlemsforum OFF-listan på Facebook. Stötta och inspirera varandra. Det kommer vi långt med.
Det finns också många positiva taggar att följa, till exempel #klaracorona, #zoomdanceparty och #lockdownart som lättar upp flödet i sociala media och skapar en motvikt till dystra nyhetsflashar.

Kanske har ni fler tips?

Vi önskar er hoppfulla helger och välförtjänt återhämtning kommande veckor.
På återhörande i januari.

Digitalt julmingel – öppet hus med OFF

Fotocred: Oberoende filmares förbund

Vårt traditionella julmingel flyttar i år online och alla OFF:s medlemmar är varmt välkomna! Duka fram pepparkakorna och glöggen, tänd ett ljus och bänka dig på en bekväm plats hemma eller på kontoret! Kanske vill du bjuda på en rundvandring på ditt eget kontor eller passa på att kika in hos kollegor i Malmö, Umeå, Norrköping eller Göteborg. 

Värdar för mötet är OFF:s styrelse, men alla bidrar till det öppna huset och samtalet. OSA till kansliet@off.se senast 9 december.
Tid och plats: Torsdag 10 december kl. 18:00 – 22:00 i mötesrum på Zoom. Länk mailas ut strax innan.     

FILMADE FESTIVALSAMTAL

Fotocred: Malmö Arbetarfilmfestival, Magnus Renström

Den 7 november deltog OFF i ”Fritt fall eller möjlighet?”, ett livesänt samtal under Malmö Arbetarfilmfestival om kulturarbetares situation under corona-pandemin. Samtalet utgick från ett pågående filmprojekt av Gunnar Lindholm. I filmen uttalar sig ett stort antal professionella inom konst och kultur om hur pandemin påverkat deras liv. Efter filmen följde ett samtal mellan Rita Saxmark och Linnéa Sallay (#uppropförenskildafirmor), Sami Bes (Musikerförbundet) och vår ordförande Elin Kamlert. Utdrag ur filmen och det filmade samtalet går nu att se här

Under Stockmotion filmfestival bjöds det på många fina samtal som nu går att se i efterhand. Seminarieprogrammet invigdes med ett samtal om kortfilmsdistribution modererat av vår styrelseledamot Karin Ekberg. Du kan också lyssna samtal med på regissörerna Levan Akin, Peter Grönlund och Sanna Lenken, eller höra hur stödgivare från Film Stockholm, Konstnärsnämnden och Filminstitutet tänker när de läser ansökningar.

STOCKHOLMS KULTURSTRATEGISKA PROGRAM

Fotocred: regionstockholm 2020

Styrelsen har läst Stockholms stads kulturstrategiska program och lämnat input till paraplyorganisationen KLYS, samt ett eget remissyttrande. Programmet för kulturen i Stockholms stad beskrivs på 35 sidor med snygga formuleringar och vackra bilder, men är i styrelsens ögon innehållslöst och anmärkningsvärt tomt på konkreta förslag, mål och åtgärder för professionella kulturskapare och hållbara verksamheter. Det är också anmärkningsvärt att remissinstanserna snarare utgörs av aktörer från näringslivet än kulturlivet. 

Läs vårt remissvar här

OFF VÄLKOMNAR TVÅ NYA MEDLEMMAR!

Foto: Annika Ivarsson och Carmen Jedrzejak

På filmfestivalen Frame tilldelades två av festivalens vinnare ett årsmedlemsskap i OFF. Vi välkomnar därför de nya medlemmarna Annika Ivarsson och Carmen Jedrzejak.

Annika Ivarsson är född 1983 i Uppsala, numera bosatt i Göteborg. Utbildad manusförfattare på IHTV i Göteborg och har en examen i Medieproduktion från Högskolan Dalarna. Annika har skrivit manus till novellfilmen ”Min bästa vän” samt klippt dokumentärfilmerna ”Burka Songs 2.0” samt ”Gretas Guide till Galaxen”.
Hon är verksam som dokumentärfilmare, manusförfattare och klippare.

Annika vann med filmen ”Rocky”, och juryn motiverade sitt val så här: Att vara ung har aldrig varit lätt, men vad som är svårt ändras med tiden. Med dokumentärt material och finurliga animerade penseldrag fångar regissören in ensamma unga mäns utsatta läge i dagens samhälle med ett lika delar finstämt och lekfullt bildspråk. Den sprakande kärlek som regissören gett det dokumentära materialet skapar både igenkänning och förståelse. ”Rocky” ger på så sätt färg åt ungdomens ostädade tonårsrum, kraftfulla förälskelser – och hoppet om att det kan ordna sig till slut. 

Carmen Jedrzejak är 24 år, filmregissör, manusförfattare och poet. Hon är ktuell med dokumentären ¨Tid¨ och sitt instagramskonto carmenj_swe med löpande publicering av poesivideo. Carmen har studerat på Göteborgs folkhögskola och Akademin Valands kandidatprogram i film. 

Hennes film ”Tid” belönades av juryn med följande motivering: Med kameran som skydd betraktar en syster i vanmakt hur en älskad bror styr sina steg i destruktiv riktning. Vittnesmålet med sitt gastkramande slut blir samtidigt ett första steg för systern mot något nytt. En poetisk pärla vi inte visste att vi saknat, om uppväxt. Och val.

Läs mer